HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA

HIT- opica chorôb ?

Ešte z lekárskej fakulty si pamatám názov  OPICA CHORÓB pre ochorenia, ktoré svojimi  príznakmi mohli napodobňovať  mnoho iných chorôb, OPIČILI SA PO NICH...

K takýmto chorobám patria najmä tie, ktoré sa prejavujú na viacerých orgánoch a systémoch, pekný názov pre ne je, že sú systémové...     

Modernou diagnózou, ktorá si podľa mňa toto pomenovanie  plne zaslúži je HIT, teda HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA.  Jej podkladom je vo väčšine prípadov zhoršené fungovanie črevných buniek a znížená funkcia enzýmu deaminooxidázy. Tento enzým sa nachádza na povrchovej časti črevnej výstelky a jeho funkciou je chrániť naše telo pred nadbytkom histamínu, ktorý by sa mohol z čreva dostať do vnútra nášho tela.

HISTAMÍN je totiž potvora. Je to veľmi účinná látka, ktorá aj v malom množstve vyvoláva množstvo veľmi rôznych príznakov, ako keby krátkodobú otravu.  Niektoré z týchto príznakov napodobňujú alergiu, niektoré infarktové stavy, iné zauzlenie čriev...  U každého pacienta sa príznaky líšia. Typické však je, že sa väčšinou vyskytujú aspoň 2-3 spolu. Rýchly je  nástup v krátkom čase po jedle, cca od 5-30min a rýchla úprava cca do 1-6 hodín. Sú záchvatovité.  Príznaky sa môžu prejavovať  takmer na celom tele a to je ten najväčší problém.

No ktože by už dal do súvislosti začervenanie kože s nádchou , rozbúchaním srdca alebo kŕčmi v bruchu ?

Dnešná medicína je rozkúskovaná na jednotlivé orgánové systémy. Pre obrovské množstvo poznatkov a informácií máme samostatného odborníka na srdce, samostatne na cievy,  trávenie, imunitu, stredné  ucho....  Špecialisti sú majstri sveta vo svojom systéme. No menej pozerajú k susedom na „cudzie“ orgány... Špecialistov na celé telo, dnes moderne nazývaných lekárov s holistickým prístupom je ako šafránu.  Hrdo sa k nim ako internistka, teda lekárka v špecializácii vnútorné lekárstvo hlásim.

Pretože práve takýto komplexný prístup je potrebný na to, aby sme si všimli všetky, viac či menej výrazné symptómy a diagnostikovali histamínovú intoleranciu.

Čo chcem týmto článkom povedať ?

Nie, nechcem aby ste sa preškolili na lekárov,  preboha čo potom budeme robiť my...

Chcela som len povedať,  že vy sami môžete výrazne pomôcť urýchliť a upresniť diagnostiku takejto choroby.  Vašou úlohou je všímať si vaše  „opičie“ príznaky, sumarizovať ich a pripomenúť ich  akémukoľvek lekárovi, ktorý vás bude vyšetrovať...   Nedajte sa...

Keď prídete ku kardiológovi so záchvatovitým búšením srdca a kolísavým tlakom krvi, všimnite si a spomeňte mu, či vám pri takomto záchvate náhodou netečie aj z nosa.

Keď sa budete u gastoenterológa sťažovať na záchvatovite , občasné bolesti brucha a hnačky, všimnite si, a povedzte to aj lekárovi , či náhodou spolu s tým nemáte aj červene, svrbivé fľaky na koži.

 Keď navštívite neurologickú ambulanciu v snahe liečiť vašu migrénu, skúste spomenúť aj na krátkodobé príznaky oslabnutia tela, mozgovej hmly, alebo pískania pri dýchaní.

Každý sme jedinečný a možno vy máte aj iné príznaky a aj v iných kombináciách...

Pri akejkoľvek diagnostike a pátraní po príčine ťažkostí je dôležité na chorobu MYSLIEŤ. A kombinácia mnohých záchvatovitých príznakov z rôznych systémov je typická práve pre opicu chorôb- histamínovú intoleranciu. 

Od podozrenia sa totiž už ľahko dopracujeme k diagnóze a snahe o liečbu.   

Prajem pevné zdravie.

 

Čo je to HIT ?

Histamínová intolerancia , teda HIT je hitom posledné desaťročie.  

Tvári sa ako alergia na jedlo, no alergia to nie je. 

Pravdepodobne patríte k pacientom s HIT. Máte viacero ťažkostí, pochodili ste po lekároh, absolvovali viaceré vyšetrenia a výsledkom tohoto všetkého je diagnóza HIT- histamínová intolerancia. 

Čo je to HIT ?

Je to stav, kedy sa v našom tele prechodne zvýši hladina histamínu. Histamín je telu vlastná látka a jeho hladina je veľmi prísne strážená a regulovaná. Jej zvýšenie sa totiž prejavuje mnohými nepríjemnými príznakmi, keď je histamínu veľmi veľa až príznakmi histamínovej otravy. Histamín si telo vyrába samé, ale môže sa doň dostať aj zvonka, napríklad cez črevnú bariéru zo stravy. A to je najčastejší spôsob pri HIT.

Čo to znamená ?

Znamená to, že vaše telo je menej odolné na histamín v strave a to aj na také množstvo, ktoré zdravým ľuďom nevadí...

Ako vyzerá HIT ?

HIT sa podobá na alergiu na jedlo. Reagujeme krátko po zjedení jedla príznakmi, ktoré sa podobajú na alergiu. K známym prejavom alergie patrí zdurenie nosa, kašel, zhoršené dýchanie, vyrážka na koži. K tým menej typickým patrí bolesť brucha až kŕče, hnačka, búšenie srdca, migréna, mozgová hmla.

Ako zistím, že mám HIT ?

HIT sa diagnostikuje ťažko... Možno už diagnózu HIT máte. Máte množstvo problémov a ťažkostí, ktoré spolu na prvý pohľad nesúvisia a stretli ste v ambulancii lekára, ktorý na HIT myslel a doplnil vám laboratórne testy. Pre tých, ktorí hľadajú sami je vo videu 1 návod, ako postupovať, ak mám podozrenie na HIT.

video 1 ako diagnostikovať HIT

HIT a DAO

HIT je porucha enzýmu DAO

HIT spôsobuje prechodne zvýšená hladina histamínu. Jej najčastejšou príčinou je porucha enzýmu, ktorý rozkladá histamín, tzv.DAO. Múdro povedané - HIT je enzymopathia.

Čo je to DAO ?

DAO je označenie pre enzým deaminooxidáza. Je to enzým , ktorý vyrábajú naše črevné bunky a je na ich povrchu smerom do vnútra čreva. Je tam preto, aby sa do nášho tela nedstalo zvýšené množstvo histamínu z našej stravy a mikrobiomu čreva. Zvýšená hladila histamínu v tele je totiž NENORMALNA, teda vedie k mnohým príznakom.

FUNKCIA DAO HOVORÍ O STAVE VAŠEJ ČREVNEJ BARIÉRY

ako funguje vaša DAO hovorí o tom, v akom stave máte črevo. Napr. onkologický pacienti po chemoterapii majú znížené hladiny DAO. Podobne je to pri infekcii a zápale.

DAO a genetické testy

čoraz viac sa hovorí o "dedičnej" HIT, teda o o tom, že existuje genetická- dedičná informácia, ktorá spôsobuje HIT. Takto to nefunguje... Neexistuje nič také, ako dedičná HIT. Každý máme trochu iné gény pre tvorbu DAO. Práve preto aktivita DAO, teda jej sila, účinnosť je u každého iná. U niekoho slabšia, u niekoho silnejšia. To ale nevedie k chorobe. Samé to nestačí na to, aby sme dostali HIT. Je to skôr o predispozícii, teda náchylnosti na HIT.

Porucha DAO je príznakom poškodenia čreva

najčastejšou príčinou HIT je porucha črevného enzýmu deamonooxidázy DAO. To znamená, že HIT je príznak poškodenia čreva. Tam treba hľadať príčinu.

Poruchu DAO často sprevádza nefungovanie iných črevných enzýmov

Enzým DAO vytvárajú črevné bunky spolu s inými enzýmami. Týmito enzýmami črevné bunky trávia ,rozkladajú potravu a pripravujú tak živiny na vstup do tela. Nefungovanie týchto enzýmov spôsobuje zdravotné problémy, ktoré sa často vyskytujú spolu s HIT. Napr. laktózová intolerancia, fruktózová intolerancia a iné... viac vo videu 2.

video 2. HIT a iné poruchy enzýmov.

Ako liečiť HIT ?

Ako liečiť HIT ?

dlhodobá, alebo trvalá liečba HIT znamená hľadať príčinu HIT a snažiť sa ju odstrániť.

Ako neliečiť HIT ?

Dlhodobé dodržiavanie nízkohistamínovej stravy nie je liečba HIT. Je to len utlmovanie príznakov. Nie je to cesta, ktorá rieši problém. Napr. príčinou HIT môže byť zvýšená črevná priepustnosť a tvorba IgG protilátok proti strave. Takáto strava potom spôsobuje to,že črevo sa dlhodobo nemôže zahojiť. K strave, ktorá môže vieť k tvorbe IGG protilátok a teda môže udržiavať poškodenie čreva môže patriť aj nízkohistamínová potravina ako napr. ryža. Teda dlhodobá jednostranná strava založená na veľkom príjme ryže síce nerobí príznaky HIT, ale bráni liečeniu čreva.

video 4. Aká je dlhodobá perspektíva HIT ? to záleží od prístupu k liečbe, buď sme zameraní len na čo najnižší príjem histamínu, alebo sa sústredíme na snahu o regeneráciu funkcie deaminooxidázy...

Diéta pri HIT

Dieta pri HIT

po stanovení diagnózy je pacientovi doporučená nízkohistamínová diéta. Je to diéta, pri ktorj sa pacient snaží vyhýbať potravinám s vysokým obsahom histamínu. Existuje zoznam potravín zoradených podľa hladiny histamínu.V jednoduchosti však platí, že akákoľvek fermentácia- teda spracovanie mikroorganizmami a dlhšie skladovanie zvyšujú hladinu histamínu. U niekoho zoznam funguje, u niekoho nie. Je to preto, že vstup histamínu do nášho tela záleží nielen na hladine histamínu v potrave, ale od aktuálneho stavu našej črevnej bariéry, od stavu mikrobiómu, a mnohých iných veciach o ktorých netušíme...

Ako funguje nízkoistamínová diéta ?

Predstavte si, že ste si zlomili ruku. Čo urobíte ? Dostanete sadru a niekoľko týždňov ruku nebudete používať, kým sa zahojí. Tak presne toto má urobiť aj nízkohistamínová diéta. Predpokladom liečby je nezaťažovanie a čas na regeneráciu. A keďže nemôžeme a nechceme hladovať niekoľko dní / aj keď aj to by asi fungovalo/, snažíme sa čo najmenej zaťažovať a dráždiť náš tráviaci systém stravu. Ak bola príčina oslabenia nášho čreva tiež len prechodná a ľahká, takýto postup by mal fungovať a po niekoľkých týždňoch by sa naša tolerancia na stravu a histamín v nej mala obnoviť.

Ako dlho držať nízohistamínovú diétu?

Je to ako s tou zlomenou rukou... Na odsledovanie, či vám takýto jednoduchý návod funguje staťí 4-6 týždňov. za tento čas by sa malo vaše "črevo" dať dokopy. Následne by sta mohli skúsiť pomaly a apostupne zaraďovať všetky potraviny a sledovať sa.

Čo keď nízkohistamínová strava nefunguje ?

1. v období prísnej diéty bolo celkom dobre, no nedarí sa vám pridávať nové potraviny, reagujete na ne... 2. máte pocit, že aj na nízkohistamínovej strave vám ťažkosti pretrvávajú... ČO ĎALEJ ? Najpravdepodobnejšie je, že poškodenie vášho čreva stále pretrváva a nedarí sa vám odstrániť hlavnú príčinu. Pátrajte po príčine HIT !

Kde hľadať príčiny HIT ?

Príčina HIT je najčastejšie " v čreve". Diagnostiku HIT by mal robiť gastroenterológ.

video 3. hľadáme príčinu HIT

Najčastejšie príčiny HIT

Najčastejšie príčiny HIT v mojej praxi

najčastejšou príčinou poruchy DAO je poškodenie črevnej bariéry a mikrobiómu. Zdravotné ťažkosti, ktoré sa môžu vyskytovať pri poškodení mikrobiómu a črevnej bariéry sa u lekára, po absolvovaní vyšetrení vačšinou nazvú IBS- syndróm dráždivého čreva.

IBS- syndróm dráždivého čreva a HIT

HIT pri syndróme dráždivého čreva teda hovorí o stave črevnej bariéry, o tom, v akej kondícii sú črevné bunky a ich schopnosť tvoriť enzými. Ostatné enzými sa stanovujú pri imunohistomechickom vyšetrení- čo je vyšetrenie vzorky čreva získanej pri endoskopii na prítomnosť enzýmov. DAO dokážeme stanoviť aj v krvi, čo je vlastne výhoda...

Poškodenie črevnej bariéry

Enzým DAO je vyrábaný bunkami črevnej sliznice, preto hovorí o ich kondícii. Iné jednoduché testy na kontrolu stavu našej črevnej sliznice a bariéry nemáme... Predsa len však niečo existuje... Aj u vášho praktického lekára sa dajú urobiť testy, ktoré nám veľa napovedia... Patria sem IgG protilátky proti stave. Bežne v ambulancii sa vyšetruje hladina IgG protilátok na bielkoviny kravského mlieka- kazeín, ale aj lepok- gladín. Ak sú zvýšené, nepriamo hovoria o tom, že vaša črevná bariéra nefunguje dobre... viac vo videu 5. Zdravotné problémy, ktoré súvisia s poškodením črevnej bariéry sa môžu prejavovať a v zdravotnej karte pomenovať ako laktózová intolerancia, NCGS- neceliakálna senzitivita na glutén- lepok, intolerancia bielkoviny kravského mlieka, syndróm deravého čreva,...

Poškodenie mikrobiómu

významné poškodenie mikrobiómu vzniká pri črevnej infekcii. Vyšetrenie stolice na kultiváciu mikroorganizmov sa hľadá ten, ktorý spôsobil infekciu. Toto je veľmi obmedzený spôsob ako vyšetrujeme mikrobióm. Iné vyšetrenie mikrobiómu v bežnej praxi zatiaľ nemáme, aj keď komerčne už je aj takéto vyšetrenie stolice dostupné. Pre dysmikróbiu môže nasvedčovať bežné vyšetrenie stolice s premnožením kvasiniek -candida. O dismikróbii svedčia aj dychové testy na SIBO. Zdravotné ťažkosti sa môžu prejavovať a v zdravotnej karte môžete mať diagnostikované napr. premnoženie candidy v čreve / ale i pošve/, SIBO - syndróm prerastania baktérií, ale napr. aj reflux.

Ako upraviť črevnú bariéru a mikrobióm ?

Jednoduchá a dostupná liečba, ako ovplyvniť črevnú bariéru a mikrobióm je FODMAP diéta. Znamená to, že vynecháme FODMAP potraviny. sú to najma cukry, ktoré sa trávia až pomocou enzýmov torených bunkami črevnej ariéry. Pri ich chýbaní tieto cukry zostávajú nestrávené a pochutnávajúci na nich mikroorganozmi v našom čreve. Niet divu, že tam pri takomto stave narobia neporiadok. Viac o tejto liečbe nájdete naširoko na webe. Dodržiavanie FODMAP diéty je tiež obmedzené na 4-8 týždňov. Ak sa stav nelepší, teda takéto "odľahčenie trávenia" na úpravu mikrobiómu nestačilo, je treba pátrať po príčine ďalej...

Video Cesta pacienta s HIT, prečo je dôležite hľadať príčinu...

Sprievodné tráviace ochorenia

Laktózová intolerancia a HIT

HIT sa často vyskytuje súčastne s laktózovou intoleranciou. Preto mnohým pacientom sa HIT upraví pri bezlaktózovej diéte. Hovorí to vlastne o tom, že črevné bunky súčasne "vyrábajú" menej enzýmov na trávenie laktózy i histamínu a že takáto HIT je pravdepodobne obrazom "neporiadku" v čreve, ktorý vzniká pri nedodržiavaní bezlaktózovej diéty.

NCGS- neceliakálna glutén senzitivita a HIT

HIT sa častejšie vyskytuje súčasne aj so zvýšenou citlivosťou na glutén- lepok, nielen pri celiakii, ale i pri tzv neceliakalnej citlivosti na lepok, teda pri stave, kedy sa celiakia nepotvrdí. Preto mnohým pacientom s HIT pomôže bezlepková strava. Hovorí to opäť o poškodení črevnej bariéry. Lepok zvyšuje priepustnosť čreva, a môže sa spolu podielať na tzv. syndróme deravého čreva. Pri zvýšenej črevnej priepustnosti sa môže zvýšiť aj prísun histamínu do tela aj pri "normálnych" hodnotách DAO.

ZIPS- syndróm deravého čreva a HIT

ZIPS- syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti, teda syndróm deravého čreva je obrazom poškodenej črevnej bariéry. zvýšený prístup histamínu do tela môže spôsobovať nedostatočná činnosť DAO ale i prestup histamínu cez poškodene medzibunkové priestory. Nepriamym príznakom ZIPS- zvýšenej črevnej priepustnosti sú IGG protilátky proti strave. V takomto prípade, a patrí to k najčastejším príčinám, pomôže pri liečbe HIT liečba IGG potravinovej intolerancie eliminačnou diétou.

Intolerancia bielkoviny kravského mlieka

Pacienti s HIT mávajú často intoleranciu živočíšneho mlieka. A nielen laktózy, ale aj bezlaktózového. Často ide o imunotnú reakciu s tvorbou IgG protilátok proti bielkovine kravského mlieka. Ide vlasten o súčasť ZIPS- syndrómu deravého čreva. Preto mnohí pacienti s HIT upravili svoj stav bezmliečnou dietou.

video 5. HIT a IgG protilátky proti strave.

WEBINÁR ONLINE KLUBU 9.1.2023:

Čo by ste sa mali dozvedieť v ambulancii o HIT

v tomto hodinovom webinári nájdete všetky inforácie zosumarizované na jednom mieste...

Zostali nezodpovedané otázky ?

Ak vám zostali akékoľvek nezodpovedané otázky neváhajte ich položiť. Pokiaľ budem vedieť zodpoviem a pridám sem na stránku, aby mohli pomôcť aj iným...

Otázku, prosím, položte vo fb skupine Doktorkaonline, alebo súkromnejšie na mojom messengeri Doktorkaonline

niečo o HIZ z napísaného...

HIT a Vianoce... / alebo akékoľvek hodovanie.../

/článok uverejnený na portáli 40plus/

Mám histamínovú intoleranciu... ako , preboha, zvládnem Vianoce ?

Vianoce a vianočné menu je výzvou i pre odolný tráviaci trakt. Sviatky pokoja a radosti sa miestami zamieňajú za sviatky hojnosti a dopriavania si...

Ľudia s odolným tráviacim traktom to odnesú s nejakým tým kilom navyše a výčitkami svedomia.

Ľudia trpiaci na histamínovú intoleranciu  majú niekedy  z Vianoc  nočnú moru.

Mám histamínovú intoleranciu,  majonézový šalát hrozí zauzlením čriev, z vysmážaného kapra mám koliku len sa na neho pozriem a  ako preboha zvládnem kapustnicu ? 

Pravda je taká, že rýchle a zázračné riešenie 2 týždne pred Vianocami neexistuje. Ak nemôžete odolať niektorému tradičnému vianočnému pokrmu, s ktorým ste si už v minulosti užili svoje, máte niekoľko možností:

1.      Stráviť sviatky sám s diétnym pokrmom a diétnym úsmevom

2.      Uvariť, upiecť a pripraviť čo najmenej jedla a bohato ním ponúkať ostatných, aby na vás veľa nezostalo

3.      Zariskovať, pridať k jedlu jednu- dve tablety čierneho uhlia, vychutnať si detskú porciu a modliť sa...

Hlavným mottom tohto článku a tohoročných Vianoc by však nemalo byť „ zázračné“ riešenie, ale mala byť ním byť  výzva zapracovať na dlhodobej regenerácii svojho tráviaceho systému a tým aj na poctivej príprave k budúcoročným sviatkom.

Ak teda zažívate niekde v pohodli a máte plné bruško bez kŕčov, začítajte sa a nechajte sa inšpirovať ...

 S histamínovou intoleranciou sa dá pracovať.

Nehovorím,  že sa  budete môcť zúčastniť na skupinovom obžerstve, ale  možno si dokážete ušetriť studený pot, vystupujúci na čelo pri brušnej kolike.

O histamínovej intolerancii som už písala a napíšem aj nabudúce. Dnes by som len chcela inšpirovať k zamysleniu. Histamínová intolerancia je v drvivej vačšine prípadov príznakom minimálneho  poškodenia črevnej sliznice s nedostatkom enzýmu , ktorý chráni naše telo pred „otravou“ histamínom z vonkajšieho sveta, teda z vnútra čreva.  Takýto pacienti sú veľmi citlivý na príjem potravy, ktorá obsahuje histamín a jemu podobné látky. Tie sa nachádzajú najma v potravinách s čiastočným natrávením, teda fermentovaním, nakoľko baktérie pri svojej práci histamín radi produkujú... A to je problém kapustnice.

Dobrá správa je, že histamínová intolerancia je len príznak niečoho iného a teda má svoju príčinu.

 Zlá správa je, že pátranie po tejto príčine je ťažké, zdĺhaví a bohužiaľ  niekedy „ na samoštúdium“ , bez pomoci zdravotného systému. Dôvodov je viacero, podľa mňa jeden z najdôležitejších je ten, že existuje  evidentný nepomer medzi početnými pacientovými problémami a malým množstvom chorobných nálezov pri vyšetreniach u lekárov. Tak akosi postupne sa pacient dostáva na okraj záujmu, pretože mu pomôže „IBA DIETA“.

Relatívne veľká a úsilná snaha pacienta sa tak sústredí na nizkohistamínovú diétu, teda stravu s čo najmenším množstvom histamínu . Táto voľba môže síce uľaviť od histamínových príznakov a  pacient ma pocit zlepšenia stavu, alebo aspoň akej –takej kontroly nad svojím telom.  Mnohokrát však nevedie k dlhodobej úprave a hrozí nebezpečne scvrknutým jedálničkom.  A bohužiaľ k potravinám tolerovaných pacientom síce patria potraviny nízko histamínové, ale súčasne to môžu byť potraviny, ktoré živia tichý zápal v črevom trakte a tým bránia regenerácii čreva a zlepšeniu tolerancie histamínu. Napríklad taký lepok pri neceliakálnej citlivosti na lepok.

Našou snahou v histamínovej diéte by teda nemalo byť naháňanie sa za nízkohistamínovými potravinami, ktorá relatívne tolerujeme, ale snaha vyhýbať sa potravinám, ktoré nám spôsobujú  zápal a teda príčinu HIT. A toho bývajú veľmi často potraviny, na ktorí máme  rôznu intoleranciu.  Buď jednoduchú enzymatické napríklad laktózovú,  alebo imunitnú, ktorá znamená, že sme na niektorú potravinu  imunizovaný, vyzbrojený a máme proti nej zbrane, napríklad protilátky. Ale to už je o syndróme deravého čreva a o tom nabudúce...

Viac informácií sa do inšpiratívneho článku nezmestí, ale...

Chcela som vám len povedať, aby ste pri sviatočnom stole nezúfali. Aby ste sa nechali inšpirovať, dali si závazok do budúceho roka a posunuli sa v pátraní po príčine svojej histamínovej intolerancie ďalej. Každý krôčik je dôležitý. Nezostaňte stáť, čítajte, hľadajte informácie, experimentujete. Nezostaňte v kŕči, zajatí pár potravín a strachu z jedla..      

 Krásne sviatky a dobrú chuť.