HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA
HIT- opica chorôb ?
Ešte z lekárskej fakulty si pamatám názov OPICA CHORÓB pre ochorenia, ktoré svojimi príznakmi mohli napodobňovať mnoho iných chorôb, OPIČILI SA PO NICH...
K takýmto chorobám patria najmä tie, ktoré sa prejavujú na viacerých orgánoch a systémoch, pekný názov pre ne je, že sú systémové...
Modernou diagnózou, ktorá si podľa mňa toto pomenovanie plne zaslúži je HIT, teda HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA. Jej podkladom je vo väčšine prípadov zhoršené fungovanie črevných buniek a znížená funkcia enzýmu deaminooxidázy. Tento enzým sa nachádza na povrchovej časti črevnej výstelky a jeho funkciou je chrániť naše telo pred nadbytkom histamínu, ktorý by sa mohol z čreva dostať do vnútra nášho tela.
HISTAMÍN je totiž potvora. Je to veľmi účinná látka, ktorá aj v malom množstve vyvoláva množstvo veľmi rôznych príznakov, ako keby krátkodobú otravu. Niektoré z týchto príznakov napodobňujú alergiu, niektoré infarktové stavy, iné zauzlenie čriev... U každého pacienta sa príznaky líšia. Typické však je, že sa väčšinou vyskytujú aspoň 2-3 spolu. Rýchly je nástup v krátkom čase po jedle, cca od 5-30min a rýchla úprava cca do 1-6 hodín. Sú záchvatovité. Príznaky sa môžu prejavovať takmer na celom tele a to je ten najväčší problém.
No ktože by už dal do súvislosti začervenanie kože s nádchou , rozbúchaním srdca alebo kŕčmi v bruchu ?
Dnešná medicína je rozkúskovaná na jednotlivé orgánové systémy. Pre obrovské množstvo poznatkov a informácií máme samostatného odborníka na srdce, samostatne na cievy, trávenie, imunitu, stredné ucho.... Špecialisti sú majstri sveta vo svojom systéme. No menej pozerajú k susedom na „cudzie“ orgány... Špecialistov na celé telo, dnes moderne nazývaných lekárov s holistickým prístupom je ako šafránu. Hrdo sa k nim ako internistka, teda lekárka v špecializácii vnútorné lekárstvo hlásim.
Pretože práve takýto komplexný prístup je potrebný na to, aby sme si všimli všetky, viac či menej výrazné symptómy a diagnostikovali histamínovú intoleranciu.
Čo chcem týmto článkom povedať ?
Nie, nechcem aby ste sa preškolili na lekárov, preboha čo potom budeme robiť my...
Chcela som len povedať, že vy sami môžete výrazne pomôcť urýchliť a upresniť diagnostiku takejto choroby. Vašou úlohou je všímať si vaše „opičie“ príznaky, sumarizovať ich a pripomenúť ich akémukoľvek lekárovi, ktorý vás bude vyšetrovať... Nedajte sa...
Keď prídete ku kardiológovi so záchvatovitým búšením srdca a kolísavým tlakom krvi, všimnite si a spomeňte mu, či vám pri takomto záchvate náhodou netečie aj z nosa.
Keď sa budete u gastoenterológa sťažovať na záchvatovite , občasné bolesti brucha a hnačky, všimnite si, a povedzte to aj lekárovi , či náhodou spolu s tým nemáte aj červene, svrbivé fľaky na koži.
Keď navštívite neurologickú ambulanciu v snahe liečiť vašu migrénu, skúste spomenúť aj na krátkodobé príznaky oslabnutia tela, mozgovej hmly, alebo pískania pri dýchaní.
Každý sme jedinečný a možno vy máte aj iné príznaky a aj v iných kombináciách...
Pri akejkoľvek diagnostike a pátraní po príčine ťažkostí je dôležité na chorobu MYSLIEŤ. A kombinácia mnohých záchvatovitých príznakov z rôznych systémov je typická práve pre opicu chorôb- histamínovú intoleranciu.
Od podozrenia sa totiž už ľahko dopracujeme k diagnóze a snahe o liečbu.
Prajem pevné zdravie.
Čo je to HIT ?
Histamínová intolerancia , teda HIT je hitom posledné desaťročie.
Tvári sa ako alergia na jedlo, no alergia to nie je.
Pravdepodobne patríte k pacientom s HIT. Máte viacero ťažkostí, pochodili ste po lekároh, absolvovali viaceré vyšetrenia a výsledkom tohoto všetkého je diagnóza HIT- histamínová intolerancia.
Čo je to HIT ?
Čo to znamená ?
Ako vyzerá HIT ?
Ako zistím, že mám HIT ?
video 1 ako diagnostikovať HIT
HIT a DAO
HIT je porucha enzýmu DAO
Čo je to DAO ?
FUNKCIA DAO HOVORÍ O STAVE VAŠEJ ČREVNEJ BARIÉRY
DAO a genetické testy
Porucha DAO je príznakom poškodenia čreva
Poruchu DAO často sprevádza nefungovanie iných črevných enzýmov
video 2. HIT a iné poruchy enzýmov.
Ako liečiť HIT ?
Ako liečiť HIT ?
Ako neliečiť HIT ?
video 4. Aká je dlhodobá perspektíva HIT ? to záleží od prístupu k liečbe, buď sme zameraní len na čo najnižší príjem histamínu, alebo sa sústredíme na snahu o regeneráciu funkcie deaminooxidázy...
Diéta pri HIT
Dieta pri HIT
Ako funguje nízkoistamínová diéta ?
Ako dlho držať nízohistamínovú diétu?
Čo keď nízkohistamínová strava nefunguje ?
Kde hľadať príčiny HIT ?
video 3. hľadáme príčinu HIT
Najčastejšie príčiny HIT
Najčastejšie príčiny HIT v mojej praxi
IBS- syndróm dráždivého čreva a HIT
Poškodenie črevnej bariéry
Poškodenie mikrobiómu
Ako upraviť črevnú bariéru a mikrobióm ?
Video Cesta pacienta s HIT, prečo je dôležite hľadať príčinu...
Sprievodné tráviace ochorenia
Laktózová intolerancia a HIT
NCGS- neceliakálna glutén senzitivita a HIT
ZIPS- syndróm deravého čreva a HIT
Intolerancia bielkoviny kravského mlieka
video 5. HIT a IgG protilátky proti strave.
Zostali nezodpovedané otázky ?

Ak vám zostali akékoľvek nezodpovedané otázky neváhajte ich položiť. Pokiaľ budem vedieť zodpoviem a pridám sem na stránku, aby mohli pomôcť aj iným...
Otázku, prosím, položte vo fb skupine Doktorkaonline, alebo súkromnejšie na mojom messengeri Doktorkaonline
HIT a Vianoce... / alebo akékoľvek hodovanie.../
/článok uverejnený na portáli 40plus/
Mám histamínovú intoleranciu... ako , preboha, zvládnem Vianoce ?
Vianoce a vianočné menu je výzvou i pre odolný tráviaci trakt. Sviatky pokoja a radosti sa miestami zamieňajú za sviatky hojnosti a dopriavania si...
Ľudia s odolným tráviacim traktom to odnesú s nejakým tým kilom navyše a výčitkami svedomia.
Ľudia trpiaci na histamínovú intoleranciu majú niekedy z Vianoc nočnú moru.
Mám histamínovú intoleranciu, majonézový šalát hrozí zauzlením čriev, z vysmážaného kapra mám koliku len sa na neho pozriem a ako preboha zvládnem kapustnicu ?
Pravda je taká, že rýchle a zázračné riešenie 2 týždne pred Vianocami neexistuje. Ak nemôžete odolať niektorému tradičnému vianočnému pokrmu, s ktorým ste si už v minulosti užili svoje, máte niekoľko možností:
1. Stráviť sviatky sám s diétnym pokrmom a diétnym úsmevom
2. Uvariť, upiecť a pripraviť čo najmenej jedla a bohato ním ponúkať ostatných, aby na vás veľa nezostalo
3. Zariskovať, pridať k jedlu jednu- dve tablety čierneho uhlia, vychutnať si detskú porciu a modliť sa...
Hlavným mottom tohto článku a tohoročných Vianoc by však nemalo byť „ zázračné“ riešenie, ale mala byť ním byť výzva zapracovať na dlhodobej regenerácii svojho tráviaceho systému a tým aj na poctivej príprave k budúcoročným sviatkom.
Ak teda zažívate niekde v pohodli a máte plné bruško bez kŕčov, začítajte sa a nechajte sa inšpirovať ...
S histamínovou intoleranciou sa dá pracovať.
Nehovorím, že sa budete môcť zúčastniť na skupinovom obžerstve, ale možno si dokážete ušetriť studený pot, vystupujúci na čelo pri brušnej kolike.
O histamínovej intolerancii som už písala a napíšem aj nabudúce. Dnes by som len chcela inšpirovať k zamysleniu. Histamínová intolerancia je v drvivej vačšine prípadov príznakom minimálneho poškodenia črevnej sliznice s nedostatkom enzýmu , ktorý chráni naše telo pred „otravou“ histamínom z vonkajšieho sveta, teda z vnútra čreva. Takýto pacienti sú veľmi citlivý na príjem potravy, ktorá obsahuje histamín a jemu podobné látky. Tie sa nachádzajú najma v potravinách s čiastočným natrávením, teda fermentovaním, nakoľko baktérie pri svojej práci histamín radi produkujú... A to je problém kapustnice.
Dobrá správa je, že histamínová intolerancia je len príznak niečoho iného a teda má svoju príčinu.
Zlá správa je, že pátranie po tejto príčine je ťažké, zdĺhaví a bohužiaľ niekedy „ na samoštúdium“ , bez pomoci zdravotného systému. Dôvodov je viacero, podľa mňa jeden z najdôležitejších je ten, že existuje evidentný nepomer medzi početnými pacientovými problémami a malým množstvom chorobných nálezov pri vyšetreniach u lekárov. Tak akosi postupne sa pacient dostáva na okraj záujmu, pretože mu pomôže „IBA DIETA“.
Relatívne veľká a úsilná snaha pacienta sa tak sústredí na nizkohistamínovú diétu, teda stravu s čo najmenším množstvom histamínu . Táto voľba môže síce uľaviť od histamínových príznakov a pacient ma pocit zlepšenia stavu, alebo aspoň akej –takej kontroly nad svojím telom. Mnohokrát však nevedie k dlhodobej úprave a hrozí nebezpečne scvrknutým jedálničkom. A bohužiaľ k potravinám tolerovaných pacientom síce patria potraviny nízko histamínové, ale súčasne to môžu byť potraviny, ktoré živia tichý zápal v črevom trakte a tým bránia regenerácii čreva a zlepšeniu tolerancie histamínu. Napríklad taký lepok pri neceliakálnej citlivosti na lepok.
Našou snahou v histamínovej diéte by teda nemalo byť naháňanie sa za nízkohistamínovými potravinami, ktorá relatívne tolerujeme, ale snaha vyhýbať sa potravinám, ktoré nám spôsobujú zápal a teda príčinu HIT. A toho bývajú veľmi často potraviny, na ktorí máme rôznu intoleranciu. Buď jednoduchú enzymatické napríklad laktózovú, alebo imunitnú, ktorá znamená, že sme na niektorú potravinu imunizovaný, vyzbrojený a máme proti nej zbrane, napríklad protilátky. Ale to už je o syndróme deravého čreva a o tom nabudúce...
Viac informácií sa do inšpiratívneho článku nezmestí, ale...
Chcela som vám len povedať, aby ste pri sviatočnom stole nezúfali. Aby ste sa nechali inšpirovať, dali si závazok do budúceho roka a posunuli sa v pátraní po príčine svojej histamínovej intolerancie ďalej. Každý krôčik je dôležitý. Nezostaňte stáť, čítajte, hľadajte informácie, experimentujete. Nezostaňte v kŕči, zajatí pár potravín a strachu z jedla..
Krásne sviatky a dobrú chuť.