RADY DO KUCHYNE

Preboha, čo budem jesť ?...

pravdepodobne to bola prvá vec, ktorá vám napadla pri pohľade na výsledok testov. Dobrá správa je, že vždy zostáva omnoho vačšie množstvo zelených " bezproblémových potravín, ktoré môžeme konzumovať bez obmedzenia. Zlá správa je, že niektoré potraviny by sme mali naozaj eliminovať, vylúčiť dlhodobo...

Podľa mojich skúseností  sú v diéte a stravovaní podstatné 2 veci: chlebík, chlebíková príloha a raňajky. Chlebík a jemu pdoobné prílohy je v našich zemepisných končinách neobíditeľný. Je dôležité vymyslieť svoju, mojim telom tolerovanú chlebíkovú náhradu. Pri intolerancii viacerých obilnín sa treba obrniť trpezlivosťou... Podobnou výzvou bývajú raňajky. Niekedy pomáha inšpirovať sa receptami z iných kútov sveta, alebo od výživových poradcov, ktorý sa tejto problematike cielene venujú... Mnohokrát je to len o našom zvyku...

Nie som výživový poradca a mojím cieľom v tomto materiály nie je urobiť vám praktický návod na diétu a nastatiť vám jedálniček. Kreatívne kuchárky a kuchári to zvládnu sami, poprípade je na to vhodná skôr pomoc výživového poradcu pri osobnej konzultácii. Ale ! Cieľom tohoto produktu chcel byť nadhľad nad problém, aby sme rozumeli tomu, čo robíme a prečo to robíme. Aby sme sa nestratili v "kuchynských" radách a depresii z prvých kuchárskych neúspechov...

NEDOSTATOK ŽIVÍN

Často sa stretávam s názormi a otázkami, či pri eliminácii viacerých potravín nebude telo trpieť nedostatkom živín... 

Samozrejme to závisí od pestrosti našej stravy. Úprava stravy, ktorú podstupujete by nemala spôsobiť scvrknutie jedálnička. Naopak, mala by viesť k rozšírenu o množstvo rôznych druhov prirodzených potravín. I takých, o ktorých bežný človek s " normálnou stravou " nemá ani potuchy... Práve táto pestrosť má zabezpečiť telu dostatočnú ponuku všetkého, čo potrebuje. A naše telo si v takejto situácii vie poradiť... Dôverujme mu... 

  • jedzte čo najviac druhov prirodzených potravín a striedajte ich
    rôzne druhy masa, zeleniny, ovocia, obilnín, drobných plodov
  • eliminácia živočíšneho mlieka, pšenice a vaječného bielka neznamená automaticky nedostatok živín
    ich nadužívanie je náš lokálny zvyk v bežnom jedálničku
  • ak máte obavu z nedostatku základných živín, absolvujte vyšetrenie u lekára s vyšetrením krvi
    pomôcka v bonusoch
  • "zdraví" ľudia trpia často nepoznaným nedostatkom niektorých živín napriek ich "normálnej" strave
    typickým je hypovitaminoza vitaminu D, ktorý sa časo u lekára vyšetruje

Niektoré jednoduché rady:

mlieko

Ak máte intoleranciu na základné zložky mlieka, napr. kazeín, je potrebné vynechať všetko živočíšne mlieko, teda aj kozie, ovčie, buvolie, nakoľko  zloženie je podobné...

lepok

ak je problémový lepok- gliadín, je potrebné vynechať celú skupinu lepkových obilnín.

vaječný bielok

jeho zloženie je podobné u všetkých druhov vajec, teda je vhodné vynechať bielok slepačích i iných , napr. prepeličích vajec

cola orech

táto záhadná potravina sa vlastne nikde sama nenachádza, ak je však pre vás problémová, nepoteším vás, má skríženú reakciu s kakaovými bobami, takže je vhodné prechodne eliminovať kakao

kvasnice

zloženie kvasníc  pekárenských i pivovarských je podobné, preto je vhodné vynechávať obe skupiny aj vtedy, ak je problémová len jedna skupina