lekcia 3- Regenerácia črevnej bariéry a mikrobiomu

Cieľom nášho snaženia  v chorobe nie je len utlmovať symptómy, ale riešiť, eventuálne vyriešiť príčinu ťažkostí. Podobne je to i pri syndróme zvýšenej črevnej priepustnosti, teda ZIPS. Naša snaha smeruje k obnoveniu normálnej funckie črevnej bariéry, upraveniu jej priepustnosti na prirodzenú úroveň. K tomu je však nevyhnutná úprava mikrobiomu. Ten je neoodeliteľnou časťou črvenej bariéry, hranice, ktorá oddeľuje nás, naše telo od vonkajšieho prostredia, ktoré sa nachádza vo vnútri čreva.

Základom liečby a úpravy funkcie črevnej bariéry je návrat k prirodzenej strave.  Strava našich starých rodičov /to, čo sme mali možnosť sa dozvedieť.../ a strava našich predkov ešte dávnejšie vyzerala úlne inak. Omnoho viac bola zastúpená rôznorodá rastlinná , ale i živočíšna strava. Práve tá pestrosť a súčasne i takmer vždy prítomná miernosť až nedostatok v objeme potravy  podmieňovali odlišnosť mikrobiómu našich predkov od toho nášho. 

Strava súčasného človeka je skôr  priemyselná- "umelá". Chémia používaná v poľnohospodárstve, v potravinárskom priemysle pri spracovaní základných surovín, pri snahe dostať na  pulty supermarketov čo najatraktívnejšie vypadajúce potraviny schopné rýchleho predaja a zisku zmenila naše stravovacie zvyklosti. Generácia našich starých mám bola po 2.svetovej vojne medzi prvými, ktorá zažila "priemyselnú revolúciu" v potravinárstve... niekde vtedy sa zrodil margarín- umelý tuk... Ruka v ruke k zmene stravovania prispela emancipácia, zamestnanie žien a kolektívne stravovanie sa...  Nie nebojte sa, nepropagujem myšlienku návratu žien do kuchyne... 🙂 V rámci emancipácie, vlastného profesného  uplatnenia však musíme čo najviac a s čo najmenším zdravotným dopadom využívať možnosti moderných technológií...  Niekedy sú to veci, ktoré nás naše maminy o kuchyni nenaučili...

Počínajúc výberom lokálnych, sezónnych, čerstvých, nespracovaných potravín cez efektívne používanie chladničiek, mrazničiek, vákuovačiek, sušičiek,... a mnohých iných spotrebičov.     

Viac informácií o prirodzenej strave sa môžete dozvedieť napr.:

www.cojist.cz 

www.zdravytanier.sk

www.cukrpodkontrolou.cz

Regenerácia črevnej bariéry znamená obnovu, regeneráciu všetkých jej vrstiev. Na pravidelnú obnovu črevných buniek, ktoré sa pravidelne a celoživotne opotrebovávajú a "odlupujú" podobne ako kožné bunky sú potrebné základné živiny, vitamíny a minerály.  K tým najdôležitejším, ktoré sa dajú vyšetriť aj bežne u lekára patra: hladina železa, hladina  feritínu- zásobného železa,  hladina vitamínu B12, B9-kseliny listovej, vitamínu D, A. K nevyhnutným "esenciálnym" látkam, ktoré si telo nevie vyrobiť a je závislé od ich dodávania v strave patria okrem vitamínov aj omega 3 mastné kyseliny. Ich vyšetrovanie sa však zatiaľ bežne u lekára nerobí, aj keď je možnú  ho absolvovať komerčne...  

Regenerácia črevnej bariéry znamená aj regenerácu, obnovu mikrobiomu.  Nevyhnutná je prirodzená strava s dostatkom vlákniny. Ďalšou možnosťou je strava, alebo výživové doplnky s obsahom baktérií, vrátane fermentovaných potravín. Opomínanou avšak veľmi účinnou možnosťou je aj pôst. Môže byť niekoľko hodinový, jedno alebo viac dňový...

Keďže medicína dôkazov zatial nemá jasno, čo presne odporučiť zdravým a čo chorým pacientom, všetci pracujeme skôr so svojimi skúsenosťami. Informácií však neustále pribuda... Nie je mojím cieľom robiť skrytú,alebo otvorenú reklamu, moje obľúbene probiotické výrobky spomínam najma ako odpoveď na častú otázku pri osobných konzultáciách: "...ktoré by som doporučila..."  Patré k nim napr. Vivomix- širkospektrálne liečebné probiotiku  vhodné najma po ATB kúrach. Okrem toho bývajú efektné v kúrach probiotické prípravky s obsahom Bacilus subtilis, napr. Vetom...  

Súbory na stiahnutie