Webinár CELIAKIA A SYNDRÓM DERAVÉHO ČREVA

dátum:   19.4.2022 webinár 017

Kam zaradiť k syndrómu deravého čreva a celiakiu ???
Pri zvýšenej črevnej priepustnosti sa náš imunitný systém kontaktuje s potravou a vyrába si zbrane- IGG protilátky.
U niektorých ľudí "zblbne" výroba zbraní a začne výroba zbraní proti vlastnému telu- tvorba autoprotilátok... gól do vlastnej brány...
Takto nejako dochádza u pacientov s genetickou predispozíciou k celiakii. U tých ostatných zostane "len" pri neceliakálnej senzivite na glutén, teda citlivosti na lepok bez celiakie...

viac vo webinári s prípadovou štúdiou...

BLOG

Bezlepková strava je diétna... a zdravá???

 

Musím priznať, že cca pred 20 rokmi sme sa o celiakii na lekárskej fakulte učili tak málo, že vačšina z nás tieto informácie  krátko po promócii posunula z RAM-ky do pasívnej pamäte...

Po viac ako 20-tich rokoch dnes ale aj malé dieťa vie, čo je lepok, a že brat, sesternica, kamarát v škôlke alebo škole drží bezlepkovú diétu a nesmie chlebík a bežné maškrty...

Rozšírenie informácií o celiakii, bezlepkovej diéte a aj reálna dostupnosť označených bezlepkových  potravín je len prirodzenou reakciou na „epidémiu“ celiakie.

Epidémia dlhodobých tráviacich ťažkostí a potravinových intolerancií  síce nie je taká dramatická a život ochromujúca ako C-19, no za posledných cca 20 rokov sa počet takto trpiacich pacientov priblížil k 10 % všetkých pacientov navštevujúcich lekárov ... Mnohokrát je na konci ich diagnostického putovania zdravotným systémom a odbornými ambulanciami diagnóza IBS- syndróm dráždivého čreva, ale o tom som písala minule...

Menšia časť týchto pacientov dostane ortieľ- celiakia. Ich údelom je úprava stravy,  mnohými vnímaná ako nespravodlivá , doživotná  diéta s vynechaním lepku. Prečo toto ochorenie vznikne a prečo  sa jeho výskyt zvyšuje zatiaľ úplne presne nevieme, ale tušíme... Vieme však, že k vzniku  je okrem genetickej  dedičnej predispozície , ktorú má mimochodom v Európe približne 30% obyvateľov, potrebný lepok  v strave, porucha imunity a zvýšená črevná priepustnosť. Toto chorobné combo spôsobí, že  dôjde k reakcii imunitného systému s lepkom a následným reakciám, ktoré vedú k samo poškodzovaniu tenkého čreva, teda autoimunitnému zápalu.  Bezlepková diéta je v takomto prípade skoro „zázračná“ , pretože dokáže bez liekov upraviť autoimunitné poškodenie.  Že držať dlhoročne bezlepkovú diétu je ťažké ?  Áno, ale funguje... Predstavte si, že by ste povedali pacientom s iným autoimunitným ochorením, napr. roztrúsenou sklerózou mozgu, , ktorí  neovládajú svoje telo, nohy, nemôžu chodiť,  že im pomôže dieta... som presvedčená, že vačšina by ochotne pristala na čokoľvek...

Čo sa stane po vynechaní lepku okrem regenerácie črevných buniek ? Predpokladom je, že sa opäť upraví a znormalizuje črevná bariéra. Táto hranica je nevyhnutná na oddelenie nášho tela od vonkajšieho sveta, ktorý je ukrytý hlboko v našom vnútri, v tráviacej trubici.  Pacientovi sa polepší a lekár mu pri kontrole napíše do dokumentácie, že má „celiakiu kompenzovanú diétou“.  Nie vždy je to však také jednoduché. Ak máte celiakiu a máte pocit, že ste zdraví ako buky, šetrite čas a nečítajte ďalej...  Ak nie ste úplne v poriadku tak vás asi neprekvapí informácia, že celiatici sú chorľaví ľudia. Často sa po zlepšení tráviacich ťažkostí objavujú nové, na prvý pohľad s črevom nesúvisiace diagnózy. Niektorým však aj naďalej, alebo opäť po prechodnom období pokoja, strava a trávenie robí problémy.  Lekári hľadajú a diagnostikujú iné, sprievodné ochorenia, napríklad laktózovú intoleranciu, fruktózovú intoleranciu , IBS, syndróm dráždivého čreva...  Jednou z možností a príčin je to, že pretrváva zvýšená črevná priepustnosť,  jednoducho povedané syndróm deravého čreva... a aj o tom sme hovorili v minulých článkoch a na opýtanie vás Dr.Google  zasýti, až presýti informáciami na túto tému...  Ak sa nemáte dobre napriek prísnej bezlepkovej diéte , rozhodne odporúčam pátrať týmto smerom...

Čo tí ostatní, zdraví  a bezlepková diéta? Ako je to s nimi ?  Je pre nich vhodná , prospešná, alebo je to len trendová záležitosť ?

·        Tí, čo držia bezlepkovú diétu cielene...  Veľmi pochybuje, že by niekto z ľudí, ktorí nemajú potvrdenú celiakiu ale dodržiavajú bezlepkovú diétu podstupoval túto cestu len tak, s nudy, snahy o pozornosť či ako módny výstrelok... Každá úprava stravy  a bezlepková diéta zvlášť nie je jednoduchá na zabezpečenie a dodržiavanie. Takže nie, nebude to len tak... Mnohokrát sami lekári po obsiahlom vyšetrovaní, ktoré neprinieslo žiaden konkrétny záver odporučia prechodne dodržať bezlepkovú diétu a odpozorovať sa...  Je vhodné spomenúť, že existuje diagnóza, ktorá  sa nazýva neceliakálna citlivosť na lepok...

 

·        Tí, ktorí sú na úplne, alebo čiastočne bezlepkovej strave zo solidarity... K takýmto ľuďom patria väčšinou členovia domácnosti celiatikov. Nezazlievajme maminám a kuchárkam v takýchto rodinách ich snahu o zjednodušenie a efektivitu v kuchyni...  Je to pre „neceliatickú“ časť rodiny  prospešné alebo neprospešné, dokonca škodlivé ? Záleží na tom, ako sa v rodine s týmto stravovaním zžili. Bezlepková diéta je výzva. Je to výzva zamyslieť sa nad tým, aké základné ale pritom jednoduché pravidlá v stravovaní sú tie najpodstatnejšie... Náhrada lepkových výrobkov potravinárskeho priemyslu ich bezlepkovými náhradami  je síce jednoduchá cesta, ale k zdraviu pravdepodobne bezlepkový chlieb, pečivo a maškrty s dlhodobou zárukou „čerstvosti“,  preplnené nelepkovými škrobmi veľmi neprispejú.  Mnohí tí, ktorí prijali celiakiu ako životnú výzvu, sa pravdepodobne posunuli ďalej. A pri zamyslení sa nad tým, prečo ich táto choroba postihla sa pravdepodobne dopracovali k škodlivosti priemyselne  vyrábanej stravy, nadbytku cukru a poruche mikrobiómu a čreva. V ich kuchyni sa pravdepodobne varí z mnohých prirodzene bezlepkových potravín, nielen ryže, kukuričného a zemiakového škrobu. Prílohová časť ich jedálničku je na roydiel od „zdravej“ populácie“ prekvapivo pestrá, nehovoriac o vyššej spotrebe ovocia a zeleniny.  V takýchto rodinách je radosť byť „neceliatickým“ konzumentom. Pretože práve tu sa strave dostáva zaslúženej pozornosti a pestrosti.  Obmedzenie lepku pre nich je prospešné. Lepok a jeho časť gliadín, je prirodzene sa vyskytujúca bielkovina, ktorá ma evidentne toxický vplyv na našu črevnú stenu,  podľa meraní v laboratóriu dokázane  zvyšuje črevnú priepustnosť aj u zdravých ľudía ešte o trochu viac u neceliatikov s dedičnou predispozíciou.  Je to potravina, ktorá je napriek tomu pravidlene konzumumovaná  v NIE NEZANEDBATEĽNÝCH množstvách vačšinou populácie západného sveta.

Myšlienka na záver:

Obmedzenie lepku v strave nikomu neuškodí. Dôležité je  čím a ako pestro ho nahradíte. Lepok môže škodiť, záleží len od konkrétneho človeka a situácie.

Myšlienka prirodzenej stravy z prirodzených potravín je nadčasová a asi tak ľahko neexpiruje...

MUDr.Dana Vavricová Ďureje