Webinár Fermentácia II, alebo niečo o probiotických baktériách...

dátum:   10.1.2022 webinár 012

FERMENTÁCIA II

Čo sa deje v našom čreve,... alebo niečo aj o probiotikách...

Dnes to nebude príliš voňavé...

Fermentovanie je proces, kedy aktivita mikroorganizmov prináša pozitívne zmeny v potravinách i nápojoch. Je to proces, kedy  našu stravu natrávia mikroorganizmy a výsledný produkt je chutný a zdravý.

Niečo podobné sa deje aj v našich črevách, nielen vo fermentačných nádobách a súdkoch.  Hlavnou „fermentačnou nádobou“ nášho tela je hrubé črevo. Z tenkého čreva sa doň dostávajú zvyšky natrávenej potravy, ktoré sme už vlastnými silami nedokázali  využiť-  tzv trávenina.  Aj keď to neznie lákavo, je to materiál plný potencionálnej energie. A tam , kde sú zdroje energie je vždy aj život.  Preto je naše hrubé črevo bohato osídlené neviditeľnými obyvateľmi, ktorí nám pomáhajú tráviť, keď už sami nevládzeme. A pri tom trávení vytvárajú úplne nové chemické látky, ktoré si sami vyrobiť nevieme, no potrebujeme ich.

 Naše hrubé črevo je hlavný fermentátor- rozkladač zvyškov. Podľa toho, aké zvyšky prichádzajú, podľa toho prebiehajú rozkladacie procesy. Buď je to kvasenie- spracovanie zvyškov zložitých cukrov, nestráviteľných pre človeka, alebo je to putrifikácia, hniloba. To vtedy ak prevládajú zvyšky živočíšnej stravy bohatej na bielkoviny. 

Aký máte typ fermentátora, či kvasný, alebo hnilobný, spoznáte jednoducho pri stolici a vetroch... O výsledku rovnováhy oboch procesov informuje presnejšie pH stolice. Čím je kyslejšie, tým viac prevažuje kvasenie. 

ALE, tento stav nie je len o chemickej rovnováhe, ale najma o rovnováhe medzi  pokojom a zápalom. Medzi mierom a bojom. Medzi zdravím a chorobou. Kým kvasné procesy vedú zväčša k udržiavaniu prímeria,  rovnováhy a zdravia, hnilobné procesy majú tendenciu napádať makroorganizmus a vyvolávať bojovú reakciu- zápal, ktorý vedie k chorobám a predčasnému tráveniu.

Kvasenie v tomto fermentátore nevytvára síce chutný fermentovaný produkt ako sa vytvára v kvasných nádobách s kvasom, kyslou kapustou, alebo kefírom. Produkty tohto kvasenia sú však pre naše zdravie  nevyhnutné. Udržujú naše črevo vyživené, funkčné a odolné. To znamená, že vytvárajú látky, ktorú slúžia ako výživa pre naše črevo, zabezpečujú jeho prirodzenú funkciu a sú zodpovedné za odolnosť  bariéry, ktorá v čreve oddeľuje naše telo od vonkajšieho sveta.  Vytvárajú dokonca niektoré vitamíny, ale i látky, ktoré ovplyvňujú našu psychiku, napr. serotonín- hormón šťastia.

Jednoducho povedané, keď naše črevo dobre kvasí, celé telo je v pohode.

Keď však prevládajú hnilobné procesy, máme namierené k chorobám, a to nielen samotného čreva, ale napríklad i k poškodeniu imunity, alergiám, cukrovke či obezite.

Všetky slogany propagujúce probiotiká ako jednoduchú cestu na dlhý a zdravý život vychádzajú práve z tejto rovnováhy.

V budúcnosti sa pravdepodobne dočkáme úplne nových liekov  na liečbu cukrovky, alergií, depresií a úzkostí, ale možno i rakoviny. Budú to lieky, ktoré budú ovplyvňovať a meniť náš mikrobióm. A pravdepodobne prvou a veľmi populárnou lastovičkou  budú prípravky na liečbu obezity- tie sa totiž budú najlepšie predávať aj bez úhrady zdravotnými poisťovňami.

Ako to spraviť, aby náš fermentátor, naše črevo pracovalo už dnes v náš prospech a nie naopak ?

Jednoduchá predstava  je presvedčenie, že pravidelným príjmom tých správnych probiotík upravíte svoje trávenie. U nie tak poškodených nádob to môže fungovať, no musíte trafiť tie správne...

Zložitejšia, ale trvalejšia a plody prinášajúca je cesta, kedy vlastné trávenie a mikrobióm ovplyvňujeme my sami. Najmä našou stravou. Stravou pre nás i naše mikróby.

Čo teda máme jesť ?

...prirodzenú stravu, ktorá nám chutí / o tom sme hovorili naposledy/, ale i stravu, ktorá chutí naším mikróbom.

Naše „prospešné“ mikróby nemajú radi výrobky a umelo spracovanú stravu. Nemajú radi, ak výroba potravín prebieha vo fabrikách. Takáto strava im nevonia, nechutí im a nevyrábajú z nej tie dôležité produkty, ktoré nám pomáhajú.

Okrem toho nemajú radi výrobcov liekov. Lieky ich totiž systematicky ovplyvňujú  a veľmi často ničia, a to nehovorím len o antibiotikách.

Naše mikróby ešte nemajú rady ponocovanie. Áno, aj také niečo ako skrátený spánok ubližuje nášmu tráveniu a rovnováhe v črevách.

A nemajú radi veľa alkoholu...

Čo však majú radi je pestrá a prirodzená strava s dostatkom vlákniny. ... A keď zeleninu, tak ideálne zo záhradky.

Vyzerá to tak, že autorom sloganu o sezónnych, lokálnych, čerstvých a prirodzených potravinách je náš mikrobióm.  

Už od zajtra sa oň môžeme začať starať. Jednoducho  to znamená zjesť radšej celé jabĺčko aj so šupkou namiesto jablkového džúsu, dať si fazuľovú polievku namiesto obloženej žemle,   celozrnný chlieb, úplne ideálne kváskový namiesto croissantu s mesačnou trvanlivosťou, ovsenne vločky namiesto zdravo sa tváriacej musli tyčinky,  oriešky a semiačka namiesto krekríkov a čipsov.

Chcela som sa len prihovoriť za vaše prospešné mikróby...  takže nabudúce, keď si budete vyberať a nakladať na tanierik, naložte si naň aj niečo pre ne. Odvďačia sa vám...

Dobrú chuť a s pozdravom Dana Vavricová Ďureje