Webinár Nutrigenetika- laktózová intolerancia

dátum:   23.8.2021 webinár 007

Nutrigenetika- laktózová intolerancia

MÁM LAKTÓZOVÚ INTOLERANCIU ALEBO ALERGIU NA MLIEKO. PREBOHA, AKO PREŽIJEM ?

 „ Mlieko  je zdravá potravina nevyhnutná pre správny vývoj a fungovanie kostí v detstve i v dospelosti...“  Tieto heslá sú v nás hlboko zakorenení, prímame ich takpovediac s materským mliekom. Sú pravdivé ?

Každý živý jedinec má svoju „projektovú dokumentáciu“ zapísanú v génoch. Znamená to, že v bunkovom jadre, ktoré obsahuje genetický materiál si nesieme všetky informácie o našom tele, ako má vyzerať a ako má fungovať.  Informácie, ktoré určujú trávenie potravy nazývame NUTRIGENETIKA.

Genóm človeka, teda všetky „projektové plány“ ľudského tela poznáme len približne posledných 20 rokov. Pre každého z nás sú unikátne, výnimkou sú len jednovaječné dvojčatá...  Gén pre konkrétnu informáciu, napríklad hladinu enzýmu potrebného na trávenie sa vyskytuje vo viacerých variantoch- mutáciách. A to je práve prípad LAKTÓZOVEJ INTOLERANCIE.

Trávenie mliečneho cukru- laktózy totiž zleží od mutácie génu LCT, ktorá znamená, že laktózu v dospelosti trávime rôzne: výborne,  trochu, alebo vôbec.

Človek patrí do triedy cicavcov. Znamená to, že mláďatá sa rodia živé a po narodení sa kŕmia materským mliekom cicaním.  V tomto období je dostatok a tolerancia mlieka otázkou života a smrti.

Keď nám v druhej polovici prvého roka začnú rásť zuby je to signál, že hlavný inžinier, meno doplňte podľa svojho vierovyznania,  nás naprogramoval doživotne na úplne inú stravu. Schopnosť stráviť mlieko postupne strácame. Líšime sa medzi sebou tým, ako rýchlo a do akého stupňa.

Mutácia je  potvora...  a k takejto mutácii, teda ľahkej zmene genetickej informácie LCT génu vraj došlo niekde pred 10 000 rokmi. Vznikla mutácia génu , ktorá spôsobila, že jedinci s touto informáciou boli schopní ako svoju potravu využívať mlieko aj v dospelom veku. Vtedajšie životné podmienky otestovali túto mutáciu a vyhodnotili ju ako pre prežitie výhodnú. V období obmedzených potravinových zdrojov totiž znamenala rozšírenie jedálnička o ďalšiu potravinu- mlieko iných druhov cicavcov. Tu niekde vznikli spoločenstvá pastierov a zberačov.    

Predkovia ľudí s laktózovou intoleranciou, teda tí s pôvodnou genetickou informáciou  takúto výhodu nemali.  Pôvodný gén totiž znamená, že schopnosť tráviť laktózu sa stráca rýchlo a už v detstve. Pôvodná informácia, „pôvodný projektový plán“ teda hovorí, že mlieko po ukončení dojčenia nepotrebujeme. Naši predkovia sa museli snažiť prežiť aj bez mlieka. A celkom sa im darilo, inak by sa dnes ľudia s laktózovou intoleranciou nevyskytovali , prevládla by existenčne výhodnejšia mutácia...

Čo tým chcem povedať ?

Len toľko, že bez mlieka sa dá žiť a že mlieko nie je základná potravina. URČITE NIE PRE VŠETKÝCH.

Toto považujem za veľmi dôležitú informáciu najmä v dnešnej dobe, kedy narastá počet mladších i starších pacientov s diagnostikovanou laktózovou intoleranciou, ale i alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo imunitne podmienenou intoleranciou bielkoviny kravského mlieka.

Kým prvá skupina môže svoje telo a genetiku klamať bezlaktózovými výrobkami,  pre pacientov s reakciou na mlieko podmienenou imunitnou reakciou je slepé nasledovanie propagačných hesiel mlieko spracujúceho priemyslu a 50rokov starých pravidiel výživových poradcov zdraviu nebezpečné...

Možno sa pýtate, kde sa táto „mliečna propaganda“ zobrala... Ťažko povedať, no bez vetra sa ani lístok nepohne... a je známy fakt, že mlieko a mliečne produkty majú z potravín najlepší marketing... spomeňte si len za posledný týžden na reklamy v TV, koľko z nich sa venovalo „ zdravému“ mliečnemu výrobku ? No kto by už propagoval špenát ???

Dá sa laktózová intolerancia oklamať bezlaktózovými produktmi ?

Áno, dá, ale... Buď sa spoľahnete na výrobcu takejto potraviny, alebo na roky budovaný mikrobióm, ktorý do určitej miery dokáže za vás laktózu tráviť. Príkladom je južné Taliansko s vysokým výskytom laktózovej intolerancie u obyvateľstva, ale storočia pestovaným mikrobiómom, ktorý stoleruje zrejúce syry s nízkym obsahom laktózy...

A čo keď mám veľmi slabé príznaky laktózovej intoelrancie, nerešpektujem moju nutrigenetiku a neodolám mliečnym produktom ? Je to len nepríjemné/ nafukovanie a podobné signály.../ alebo je to aj nebezpečné ?

Je to pravdepodobne otázka dávky a vášho individuálneho limitu. Nadbytok laktózy pri laktózovej intolerancii totiž netrávime my, ale naše baktérie... a takáto dlhodobá zmena vo vnútri čreva môže viesť k dysmikróbii, teda nevhodnému zloženiu nášho mikrobiómu.  A črevo, teda aj mikrobiom  je základom zdravia. Poškodenie mikrobiómu-  dysmikróbia je len krok od syndrómu deravého čreva, teda poškodenia črevnej bariéry. A o tom, aká dôležitá je dobre fungujúca črevná bariéra v zabránení vývoja mnohých chronických , tzv. zonulínových ochorení sme si hovorili naposledy... K chronickým chorobám, ktoré majú potvrdenú súvislosť s poškodením črevnej bariéry patria napríklad choroby tráviaceho traktu- celiakia, kolitída, Crohnova choroba, autoimúnne choroby ako je sklerosis multiplex, ale i cukrovka I.typu, ale prekvapivo i metabolické poruchy ako sú dyslipidémie- poruchy tukov, inzulínová rezistencia ako podklad metabolického syndrómu, stukovatenia pečene, cukrovky II.typu, obezita, niektoré nádory ,  ale i autizmus, schizofrénia, depresia či Alzheimerova choroba. A samozrejme zrýchlené starnutie...

Nie, nechcem vám znechutiť vašu obľúbenú potravinu...  Chcela by som len týmito informáciami inšpirovať k zamysleniu. 

Rada pre tých, ktorí mlieko nemôžu:

Najväčšou hodnotou mlieka je obsah kalcia. Zostaňte pokojní, nedopátrala som sa v odbornej literatúre k žiadnemu dôkazu, že vynechanie mlieka v strave dospievajúceho a dospelého človeka vedie k zdravotným problémom.  Pozitívnym príkladom sú aziati s približne polovičným prímom kalcia  bežného Európana a s porovnateľným výskytom osteoporózy...  Využívajte iné zdroje kalcia, napríklad zelenú zeleninu, strukoviny, drobné ryby s kostrou...

Rada pre tých, ktorí mlieko môžu a život bez neho si nevedia predstaviť:

 Pokojne si doprajte kvalitné mlieko a prirodzené, nedosladzované mliečne produkty, ideálne z chovov, ktoré nepovažujú kravu za „fabriku na mlieko“. Dbajte na kvalitu a dbajte na mieru...  Nadužívanie akejkoľvek potraviny má aj negatívne následky... a u mlieka sa v klinických štúdiách spomína okrem riziko nadváhy  riziko nádorov prsníka a prostaty...    

Čo dodať na záver ?

Majte hlavu na krku.

Urobte si vlastný názor, ale zvážte aj informácie, ktoré vám na prvé počutie nesedia...

Počúvajte svoje telo. Ak vám niektorá potravina škodí, tak si neubližujte... aj keď vás presviedčajú, že sa bez nej nedá žiť...

A ak si z rozprávok a rozprávania pamätáte, ako naši starí rodičia žili na mlieku a hrude syra, možno nám nepovedali všetko. Pretože ľudia s intoleranciou laktózy sú tu tisícročia, je to „pôvodný“ kmeň. Len sa o nich toľko nehovorilo...